Zalety płyt indukcyjnych

Wszyscy Ci, którzy zdecydowali się nabyć do swojej kuchni płytę indukcyjną na pewno przeanalizowali tą decyzje bardzo dokładnie. I na pewno się nie zawiedli, ponieważ używanie takiej płyty, na co dzień utwierdza nas w przekonaniu, co do słuszności zakupu. Na rynku coraz większy wybór płyt indukcyjnych, stąd bardziej przystępne ceny i większy wybór spośród ciekawych funkcji, którymi wyróżniają się niektóre modele. Do gotowania na tych płytach należy używać specjalnych garnków, których dostępność jest coraz większa, ze względu na dużą popularność tych płyt. Najważniejszą ich zaletą jest bezpieczeństwo korzystania. Zasada działania tych płyt polega na tym, że nagrzewają się jedynie naczynia, sama płyta pozostaje chłodna, dlatego też prawdopodobieństwo poparzenia jest znikome. Na ogół posiadają zabezpieczenie przed dziećmi. Dodatkowo, ze względu na to, że sama płyta się nie nagrzewa, nic się na niej nie przypala i nie przywiera do powierzchni. Płyta jest płaska scalona z blatem, dlatego utrzymanie jej w czystości nie sprawia problemu i nie jest uciążliwe. Można ją zamontować praktycznie w każdym miejscu w kuchni, wystarczy jedynie zapewnić podłączenie do prądu. Więc gdy mamy ciekawy projekt kuchni, nie musimy planować kuchenki dokładnie tam, gdzie musi się znajdować, ze względu, na przykład na podłączenie gazu ani dokonywać przeróbek instalacji. Płyty indukcyjne posiadają wiele ciekawych funkcji i są bardzo proste w obsłudze. Jedną z nich, bardzo przydatną, jest pamięć czasu gotowania konkretnej potrawy. Równie ważną funkcją jest możliwość ustawienia czasu, po którym zmniejszy się moc grzania płyty. Precyzyjne dostosowanie temperatury, krótszy czas gotowania potraw niż na kuchni gazowej oraz brak spalonych garnków sprawia, że płyta indukcyjna staje się coraz bardziej popularna w naszych kuchniach.

Dodaj komentarz